augusti 2, 2015

Koppla in och installera

Tre sätt att koppla in och installera din bänkdiskmaskin

Installera bänkdiskmaskin med snabbkoppling (billigast och snabbast)

Ett alternativ är att koppla in din bänkdiskmaskin med en snabbkoppling direkt på kranen (där vattnet kommer ut alltså) och lägga avloppsslangen från bänkdiskmaskinen på diskbänken så att den mynnar ut i vasken. På detta vis blir det kanske inte lika snyggt eftersom slangarna ligger synliga. Dessutom blir det så klart lite mer omständigt med att koppla in och koppla av slangen mellan diskningarna med snabbkopplingen. Men å andra sidan minimerar man risken för vattenskador och arga hyresvärdar. Glöm inte att stänga av kranen när bänkdiskmaskinen är färdig. Man kan inte vara nog försiktig när man har med vatten att göra.

Väljer du att koppla in din bänkdiskmaskin med hjälp av en snabbkoppling på kranen i köket så behöver du oftast tre saker. Till att börja med behöver du en ”bussning” med diameter G20xG15 (¾”x½”) (se bild nedan) för att få det att passa (obs skruva bort silen som sitter längst ut på kranen först, använd en skiftnyckel men var försiktig så att du inte utsätter blandaren för onödigt tryck). Detta beror på att din krans anslutning troligtvis är mindre än bänkdiskmaskinens och då används denna bussning som skruvas på kranen och som gör att kranens anslutning blir större så att den passar bänkdiskmaskinens koppling.

koppla in bänkdiskmaskin blandare

Med den nya bussningen på kranen så kommer du att få en stor stråle vatten som sprutar ur kranen när du använder den. Vill du inte ständigt skruva på och av bussningen och toppen på kranen som du först tog bort (det vill man inte för det kräver skiftnyckel) för att få en fin stråle igen så går det att lösa med en praktisk krankoppling (se bild nedan) som vanligtvis används till trädgårdsslangar. Dessa kommer ofta med samma storlek som bussningen har och kan därför kopplas direkt på bussningen.

 

koppla in bänkdiskmaskin blandare

På detta vis kommer vattnet ut i en mindre och mer kontrollerad stråle men värt att notera är att denna krankoppling är fixerad. Du kan således inte vrida strålen vart du vill.

Vill du lyxa till det så finns det praktiska munstycken (se bild nedan) att köpa som passar krankopplingen. Dessa munstycken finns i flexibelt utförande så att du kan vrida strålen vart du vill. Det finns dessutom strålmunstycken som strilar ut vattnet likt en dusch.

krankoppling lyx bänkdiskmaskin

Så, nu har du en perfekt fungerande kran igen och när du vill köra igång din bänkdiskmaskin så skruvar du helt enkelt av krankopplingen med tillhörande munstycke med händerna (ingen skiftnyckel behövs) och kopplar på bänkdiskmaskinen så är du redo att köra igång sen.

— NYHET —

Med installations-kittet kan du börja diska inom 48 timmar. Allt i ett. Fri frakt dessutom!

— NYHET —

Installera bänkdiskmaskin med ny blandare

Ett annat sätt att koppla in in bänkdiskmaskin är att köpa en blandare som har en extra anslutning på sidan (diskmaskinavstängning) som är avsedd för just bänkdiskmaskiner och diskmaskiner. Det finns köksblandare som låter dig spola kallvatten i kranen samtidigt som bänkdiskmaskinen går på varmvatten och det finns köksblandare som bara funkar tillåter det ena eller andra. Tretti.se har ett par olika blandare med olika funktioner. Välj den som passar dina behov bäst.

koppla in bänkdiskmaskin med blandare

koppla in bänkdiskmaskin blandare

 

installera bänkdiskmaskin

koppla in bänkdiskmaskin blandare

 

 

koppla in bänkdiskmaskin

koppla in bänkdiskmaskin blandare

 

Installera bänkdiskmaskin på vattenledning (inget för hemmafixaren)

Alternativ två är att koppla in bänkdiskmaskinen direkt till vattenledningen och bänkdiskmaskinens avloppsrör direkt på vattenledningarna under vasken. Det blir både snyggt (eftersom slangarna döljs under vasken) och praktiskt eftersom man inte behöver koppla in och koppla av slangen varje gång maskinen ska köra. Dock vill vi lyfta ett varningens finger här. Att koppla in bänkdiskmaskinen direkt på vattenledningen medför vissa konsekvenser. Om du bor i hyresrätt kan det bli komplicerat. Vissa hyresvärdar tillåter inte denna typen av förändringar eftersom det föreligger en viss risk för vattenskada om arbetet inte utförs professionellt. Detta bör tas på största allvar då en vattenskada kan få förödande konsekvenser. Att ta in en hantverkare för att göra jobbet är att rekommendera men notan kan komma att landa på 3000-4000 kronor.

 

Undersökning

På vilket sätt kommer du installera din bänkdiskmaskin?
Med snabbkoppling
230 Vote
På blandaren
196 Vote
Hantverkaren får koppla in den på vattenledningen
45 Vote
Annat
16 Vote

 

Lycka till!

3 reaktioner på ”Koppla in och installera

Kommentarer inaktiverade.